Velikonoční vajíčková pomazánka

Tohle je prostě vzpomínka na dětství, kdy jsem ještě nic netušila o gender studies a jako malá chodila s kluky na pomlázku, protože to bylo zábavnější, než čekat doma s ošatkou vajec v ruce. U nás na Valašsku se říká “chodit na šmigrust”, nebo “chodit na šibačku”. Děti si odnesou barvená vajíčka nebo ta z čokolády a tatínci dostanou po štamprli slivovice. Naštěstí žádné polévání vodou, zato místo pletené pomlázky, které se říká tatar, někteří bodří rodáci používají větev jalovce, vyhrnou něžnému pohlaví u kotníků nohavice a pěkně poštipkají jalovcem na holé kůži. Ale zpátky k pomazánce 🙂

Budeš potřebovat:

6 -7 vajec
dijonská hořčice – 1 polévková lžíce
majonéza – 2 až 3 polévkové lžíce (dle chuti)
bílý jogurt – 1 kelímek (já preferuju bez laktózy, osvědčil se mi chutí ten z Albertu)
sterilovaná kukuřice – 2 až 3 polévkové lžíce (dle chuti).
sůl – 1 a půl čajové lžičky
pepř – půl čajové lžičky, lépe však čerstvě pomletý
čerstvá bazalka na ozdobu

A taky si předem nachystej:
středně velká miska
strunový kráječ na brambory (ten, co na Vánoce vytáhneš na bramborový salát)
stěrka

Jak postupovat:
1 Uvař vajíčka na tvrdo (10 min ve varu), klidně i den předem. Pro pomazánku bude lepší, když budou vejce už vychladlá.

2 Vajíčka propasíruj kráječem na brambory do misky a přidej všechny ostatní suroviny. Dobře promíchej a nechej ještě v chladničce chvíli uležet.

3 Podávej s čerstvým pečivem a máslem, ozdob případně lístky bazalky a přikousni ředkvičku. Nám doma zachutnala kombinace s domácím čerstvým chlebem nebo pitou a slaným máslem.

A jaké víno?
K této kombinaci preferuju Ryzlink vlašský nebo Scheurebe.

Dobrou chuť!