Dlouho jsem si říkala, že pečení je děsně složité a zabere moc času. A já mám ráda jednoduché recepty, kdy nemusím moc držet pozornost. Dříve jsem dost věcí spálila, nebo v rychlosti zapomněla přidat surovinu. Avšak zdá se, že zraji jako víno :), takže i v kuchyni už vím, jak v klidu upéct dobrotu a mít radost ze sebe i z nadšení druhých.
Na cca 6-8 kusů budeš potřebovat:
sušené kvasnice – 2 lžičky (alternativa: půl kostky čerstvého droždí)
vlažná voda – 250 ml
sůl – čajová lžička
třtinový cukr – čajová lžička
olivový olej – polévková lžíce
hladká mouka – 220 g a zbytek na vyválení těsta
pohanková krupice – 50g (jako alternativu můžeš použít klasickou krupici nebo polohrubou či celozrnnou mouku)
špaldová hladká mouka – 80 g
plech
pečicí papír
utěrka nebo potravinová fólie
vál nebo čistou kuchyňskou desku
váleček (jako alternativu můžeš použít láhev od sedmičky vína, vyzkoušeno)
Víno:
Nejlépe plné bílé víno, ne příliš kyselé. Mně k tomu vždy chutná Neuburské a Chardonnay.
Jak budeš postupovat?
1 Pokud používáš sušené kvasnice, vsypej mouky do mísy, přidej sůl, cukr a kvasnice ze sáčku a směs promíchej vařečkou. Poté dolij vlažnou vodu, olivový olej a míchej (stačí míchat ručně, žádná věda s mixérem). Těsto pak v míse přikryj utěrkou či potravinovou fólii a nechej alespoň 60 minut kynout na teplém místě. Dej si pozor, ať na těsto netáhne z okna studený vzduch.
Pokud používáš klasické droždí, nejprve jej aktivuj v misce s trochou vlažné vody, špetkou cukru a lžící hladké mouky. Cca po 10-15 na teplém místě kvasnice vzejdou a ty je můžeš vlít do mísy s moukou. Postup je pak stejný jako výše se sušeným droždím.
TIP: Jestli kvásek či těsto nejde vzejít, zahřej jej v troubě na nejslabší možný ohřev, ne déle než 15 min.
2 Vykynuté těsto přendej na vál, propracuj na pomoučeném vále a nechej 10 min odležet.
Ideální čas předehřát si troubu na 200 stupňů, horkovzduch na 220, a nachladit bílé víno 🙂
3 Těsto rozděl na 6 – 8 dílů a vytvoř bochánky tak akorát velikostí do dlaně. Pokud ti jich vyjde méně, nic se neděje, přijmi to 🙂 Bochánky pak vyválej na silnější, alespoň půlcentimetrové placky a nechej dalších 10 minut odpočívat. Mezitím si nachystej na plech pečicí papír. Po odležení přenes placky na plech a vlož do trouby do spodní části. Pečeš max. po dobu 5 minut, takže raději neodbíhej daleko od plotny.
Vychlazený chleba by se měl sníst co nejdříve, kdy je nejvláčnější. V sáčku vydrží ještě na druhý den.
TIP: Podávej s cizrnovým hummusem. Já si oblíbila česnekový z Lidlu, nebo si mixuju vlastní. Pita chleba mi chutnal i s vajíčkovou pomazánkou, nezklame však nikdy i na sucho či namáčený do olivového oleje.