Mazanec z bílého vína

Že je víno jen na vaření? Není! Vyzkoušej s ním tento velikonoční mazanec a zjistíš, že se z něj stane celoroční záležitost k nedělní kávě 🙂
Inspirací mi byl recept od Josefa Maršálka, nicméně upravila jsem si jej podle sebe, protože mám radši jednodušší postupy a méně cukru. Ať vám chutná!

Co budeš potřebovat na těsto?

čerstvé droždí – 20 g
vlažná voda – 1 dcl
hladká mouka – 600 g + na pomoučení válu a vyválení těsta
třtinový cukr – 50 g (pokud máš radši sladší chuť, dej o 20 – 30 g cukru více)
vanilkový cukr – 1 sáček
sůl – čajová lžička
máslo – 100 g
vejce – 1 vejce na potření a 2 žloutky do těsta
citrónová kůra – z jednoho citrónu
bílé polosuché víno (Hibernal nebo Pálava od Dobrých přátel) – 3 dcl
rozinky – 70 g
mandlové plátky – na posypání

Co je dobré mít ještě po ruce?

plech
pečicí papír

vál a váleček
odměrku a váhu
větší mísu a vařečku
misku na vajíčko a mašlovačku

misku na namočení rozinek, sítko

Jdeme na těsto:

1. Z ledničky nejprve vyndej 3 vajíčka a máslo (100 g nakrájej na malé kousky), pokud sis dal/a chladit víno, lépe do těsta dávat nevychlazené, kvasnice potřebují teplo. Odměř si 3 dcl bílého vína a zbytek dej chladit – bude se při konzumaci nebo u vaření ještě hodit 🙂
2. V sítku propláchni rozinky a namoč je v menší misce do bílého vína. Vína stačí jen tak, aby byly rozinky ponořené.
3. Aktivuj v misce droždí s deci vlažné vody, ve které rozmícháš lžičku cukru a 2 lžíce hladké mouky. Pořádně zamíchej a nechej 10 minut uležet na teplém místě.

4. Do velké mísy vsypej hladkou mouku, oba druhy cukru a sůl. Směs zamíchej nasucho vařečkou.
5. Do důlku vlij připravené kvasnice, přidej dva žloutky, nastrouhanou kůru z citrónu a nalij všechen zbytek vína. Vše promíchej a přidej nechlazené máslo. Teď přijde na řadu hnětení – dělám to ručně v míse. Není to náročné, ba co víc, je to úžasná meditace, při které vnímáte přítomnost na dotek.
6. Přidej namočené rozinky – doporučuji víno scedit, jinak bude těsto příliš vazké a lepivé. Opět pořádně rukou zpracuj a pak zakryj utěrkou a dej na teplé místo vykynout alespoň na 90min.

7. Na pomoučený vál vyklop vykynuté těsto, trochu proválej a rozděl jej na dvě stejné části, ze kterých vyválíš dva bochníky. Tento proces neuspěchej, můžeš těsto hníst a válet klidně déle. Lidský dotyk se vždy na chuti pozná.
8. Vlož na plech s papírem a nechej ještě 10 – 15 minut těsto odpočívat. Mezitím si zapni troubu na 160 stupňů, rozklepni vajíčko do misky, rozkvrdlej a bochánky před vložením do trouby vajíčkem potři. Na závěr posypej plátky mandlí.
9. Mazanec, pokud je takto rozdělený na menší kousky, se peče v troubě cca 30 – 40 minut. Pokud se ti nechce dělat dva menší, pak počítej s delší dobou pečení. Po vyndání zkontroluj špejlí, jestli se na ni těsto nelepí.

10. I když to může lákat, mazance jezte doma raději až vychlazené. Nejvíce u nás chutnají s kefírem a máslem, dospělá varianta je s kávou či polosuchým vínem.